Runt om i världen blir det mer och mer ont om utrymme att bygga bostäder och därför har det lagts fokus på att hitta lösningar på detta problem. Allt från att bo under jord, på höjden och till att utnyttja öppna ytor som hav och sjö erbjuder.

Ett av dessa exempel är att ett företag har tagit fram bostäder som flyter med hjälp av en 3D-printer som återvinner betong. Det innebär att byggandet blir effektivt, lättare och framför allt hålls kostnaderna ner.

Printningen i kombination med vanliga fönster och badrum som har tillverkats på fabrik, gör att det kan bli en användbar lösning då det behövs bostäder och då framför allt för unga och ensamstående. Fördelarna att ha flytande bostäder är att det går att utnyttja vågorna för att alstra energi och flytta dem om det skulle behövas.

Något som också har börjat dyka upp alltmer är den så kallade ”Tiny House-rörelsen” som går ut på att istället för att flytta in i något ordinärt boende, anpassar man sitt boende efter sitt eget tycke. Detta görs genom att inreda containers, husbilar som har varit skåpbilar eller bygger om koloni- och sommarstugor för att klara ett året runt-boende. Målet med Tiny-rörelsen är att var och en vill känna ett oberoende.

Möjligheten att bo på små ytor har blivit flexibel, då människor gör fler aktiva val, allt från att ett par bor i en liten lya och gör den mycket praktisk med hjälp av loftsäng med mera, till att bo i ett tält året runt, eftersom personen ifråga har valt att kunna har friheten att kunna flytta när som helst.

Vilket sätt man än väljer att bo på liten yta, gäller det se till att alla behov blir uppfyllda på ett eller annat vis. Detta för att kunna trivas i sin anpassade bostad och detta var man än bor i världen.